Starten met kolven

16-02-2021

Naar de kine zonder baby, even de stad in, eens vroeger gaan slapen 's avonds, ... er kunnen tal van redenen zijn waarom je je baby graag eens aan je partner of iemand anders toevertrouwt mét een flesje afgekolfde moedermelk. 

Gewoonlijk raden we aan om hiermee te wachten tot de groeispurt van 6 weken 'verteerd' is. Het is tegelijk de ideale leeftijd om de baby gewoon te maken aan het drinken aan een flesje, want langer wachten kan (maar moet niet) leiden tot een fervente flesweigeraar (of borstliefhebber zo je wil). Wil je eerder starten, spreek je vroedvrouw gerust aan. En anders brengen wij het ter sprake op de consultaties van 3 of 6 weken.

Wat heb ik nodig? Een noodkolf kan je bij ons lenen voor enkele dagen, bij de meeste mutualiteiten en apotheken verhuren ze toestellen voor langere tijd. Of je kan er zelf eentje aankopen. Je vroedvrouw kan je helpen in je keuze.

Hoe starten? Enkel het eerste flesje zal je wat bijeen moeten sparen. Doe dit enkele ochtenden na elkaar tot je de gewenste hoeveelheid hebt. Op het moment dat je baby dit eerste flesje gedronken heeft, kan je rond diezelfde tijd (van 2u ervoor tot 2u erna) een volledig flesje afkolven. Je productie heeft deze hoeveelheid dan immers 'over'.

Hoe weet ik hoeveel mijn baby nodig heeft? Bij een baby van jonger dan een maand, reken je 150ml x kg lichaamsgewicht. Zo kom je aan de hoeveelheid melk per 24u. Deel dit getal door het gemiddeld aantal voedingen dat je baby op 24u neemt. Vanaf 1 maand reken je met 140ml, vanaf 2 maanden 130 ml, enz.

Hoe kan ik mijn melk bewaren? Bewaar je afgekolfde melk onderaan, achteraan in de frigo. Meng enkel melk van dezelfde temperatuur bij elkaar. Algemene bewaartijden: 3 dagen onderaan, achteraan in de frigo, 2 weken voor een vriesvak in de koelkast, 6 maanden in een grote diepvries -18°.

Waar kan ik mijn melk in bewaren? Is het maar voor enkele dagen, dan kan je de melk wel even in de flesjes van de kolf in de frigo bewaren. Leg je een grotere voorraad aan, dan is het wel zo handig om ze in te vriezen in invriesblokjes of milk trays, omdat die vaste porties van 20 of 30ml bevatten, en je zo niet te veel gaat ontdooien. Let er wel op dat je hiervoor een dekseltje hebt, zodat je de melk kan afsluiten. Eens je doosje met blokjes vol is, kan je ze uitduwen in plastic bewaarzakjes geschikt voor het bewaren van moedermelk. 

Hoe kan ik mijn melk opwarmen? Dat kan in flessenwarmer, au bain-marie of stromend water (35°), nooit in de microgolfoven omdat de melk dan onregelmatig en overmatig verhit wordt. Heb je tijd om de melk traag te ontdooien, b.v. de avond voordien, zet dan de juiste hoeveelheid alvast in de frigo.