VBOV Zomeractie: de vroedvrouwenfiets

26-08-2020

Deze zomer rijdt de vroedvrouwenfiets van VBOV door Vlaanderen van vroedvrouw naar vroedvrouw om zo bijzondere en hartverwarmende geboorteverhalen te verzamelen.

Ik kreeg de kans om met de vroedvrouwenfiets van Leuven naar Erps-Kwerps te rijden!


Donderdag 20 augustus bracht Sanne Thomas de gepimpte vroedvrouwenfiets uit Herent naar Kessel-Lo. Blijkbaar kent zij mijn buurt als haar broekzak want ze is er opgegroeid. Welkom Sanne!


Zaterdag 22 augustus 2020. Onder een stralende zon maar ietwat dreigende wolken vertrek ik thuis met de vroedvrouwenfiets naar het koffiebarretje op de hoek, om mijn liefste collega Leila op te pikken.


Op de stoep kom ik eerst al mijn bovenburen tegen op terugweg van hun looprondje. Ze zijn 20 weken zwanger en ik begeleid hen al van voor ze zwanger waren. Een nieuwe invulling van nabijheid, die bijzonder aangenaam aanvoelt. 


In de koffiebar om de hoek ga ik collega Leila Rchaidia ophalen. Na de koffie springen Leila en ik op de fiets, en we zijn niet alleen. Max en Adriaan zijn er ook bij, 3 en 6 jaar, en onze jongste zonen. Allebei de jongste van drie en allebei thuis geboren in de warme, deskundige handen van Annemie Paquay en Annemie Inion. Met Annemie Paquay runnen we de Leuvense Vroedvrouwerij en zij is ook onze mentor en grote inspiratiebron. Een picknickdekentje, wat knuffels en een zoekboek; meer hebben de jongens niet nodig om enthousiast in de fietskar te springen.


Even verderop komen we het gezin van Pauline en Koen tegen. Hun derde zoontje Odiel is 2 weken geleden ter wereld gekomen met een geplande gentle sectio. 

Josse en Gus kennen de vroedvrouwen al en wuiven ons uit als we onze tocht verder zetten. 


Via Kessel-Lo gaat het langs de fietssnelweg naar Herent en Winksele, daarna stoppen we in Veltem-Beisem om te picknicken bij het gezin van Thijs en Karlien.


Hun 2de dochtertje Linde is vlot geboren in het ziekenhuis nadat ik met hen thuis de arbeid begeleidde. Het was op 1 april maar het is echt waar. Hun geboorteverhaal kan je hier lezen


De wolken trekken samen en we moeten ons reppen naar Erps-Kwerps. Wanneer we nog een foto willen nemen bij een schattig kalfje dat bij zijn moeder mag drinken, belanden we in een wolkbreuk boven het veld in Erps-Kwerps. De storm, regen- en hagelbui doen het fietsmandje met de baby's in de modder belanden. Aieai, we hebben er geen foto van maar het zag er uit als meconiaal...


Doorweekt komen we bij Serena Debonnet aan. Ik ken haar van de bijscholingen over borstvoeding en van de werkgroepen Bijscholing en Babyvoeding waar ik sinds kort deel van uitmaak. Haar terras wordt ingewisseld voor de woonkamer en we mogen even opdrogen en bijkletsen. In de chaos van natte jassen en schoenen vergeten we ons mondmasker op te zetten, oeps. In onze bubbel dan maar, Serena. 


De prachtig versierde vroedvrouwenfiets geven we door aan Serena en zelf kruipen we met vier op de tandem om terug naar Leuven te fietsen. Serena fietst met ons mee en leidt ons langs de mooiste route naar Veltem-Beisem, waarna we weer de snelweg naar Leuven kunnen nemen.